Proč pít maté aneb nejtěžší gaučův úkol
Život před nás klade úkoly, tu větší, tu menší… Někdy se životu podaří před nás postavit problém, jehož řešení se jeví jako nemožné. A přesně v této situaci jsem nyní i já. Jak popsat všechny pozitivní účinky yerba maté na lidské zdraví, aniž bych u toho vypadal jako Horst Fuchs. Protože nezasvěcený dojde zcela jistě k názoru, že musím přehánět. Že nic takového prostě nemůže existovat.
Dále bych se tímto chtěl předem omluvit všem lékařům a biochemikům. Toto není odborná stať. Je to jen letmé amatérské nahlédnutí do jinak velmi komplikované problematiky.
Ale těžkosti jsou od toho, aby se překonávaly. Pojďme tedy na to.
Začněme kofeinem. Kofein je alkaloid který příznivě podporuje činnost srdce a nervové soustavy. Většina dospělých Čechů ho zná z kávy. Pro různorodost druhů a přípravy maté se nedá přesně procenticky určit jeho obsah v nápoji. Pro první orientaci můžeme říci, že jeho obsah je podobný obsahu, který má káva. Použijete-li 50g listového maté a 500ml vody, dostanete ekvivalent tří „hospodských“ šálků kávy.
Není novinkou že kofein má při velké konzumaci i negativní vliv. Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv je u dospělého člověka denní bezpečná dávka 400 mg kofeinu. V přepočtu na "hospodské šálky kávy" je to 4-5 šálků za den.
Osobně jsem pod tímto limitem. V pracovní den vypiji cestou do práce a v práci jeden 650ml french press. Ve volné dny jednu kalabasu. V práci jedu jako šroub, večer v pohodě usínám, a o víkendu je mi fajn. Negativní jevy jsem na sobě nepozoroval.
Dalšími účinnými látkami jsou saponiny. Tyto redukují riziko problémů se srdcem, pomáhají odstraňovat únavu, zlepšují imunitní systém. Hrají roli v prevenci nádorových onemocnění a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Maté je též významným zdrojem polyfenolů, které působí jako antioxidanty. Jiné aktivní látky též působí jako prevence proti baktériím, parazitům a houbám. Dále pak maté snižuje chuť k jídlu, což mohu skutečně z osobní zkušenosti potvrdit. A rovněž podporuje metabolismus. Takže optimální pití při snižování hmotnosti.
Podstatnou funkcí je rovněž snižování hladiny cukru v krvi. Díky svému předchozímu životnímu stylu jsem se stal diabetikem. Pak jsem provedl ve svém životě několik změn a hladina cukru výrazně poklesla. Nejsem schopen určit, jak dalece v tom hrála roli konzumace yerba maté. Protože i jiné změny v tomto sehrály zcela jistě svou roli. Ale rozdíl v hladině cukru je v mém případě měřitelně dokazatelný.
Maté obsahuje velmi mnoho vitamínů. Jmenovitě A, B1, B2, B3, B5, C a E. Zejména významným je obsah vitamínů skupiny B. Z minerálů zmiňme draslík, hořčík, železo, fosfor, selen a vápník. Déáe aminokyseliny, mastné kyseliny...
Zkrátka, vědci našli v yerba maté 196 aktivních látek příznivě ovlivňujících vaše zdraví. Pro porovnání, v zeleném čaji jich je 144. Je-li tedy zelený čaj, často a oprávněně, označován za „blahodárný“, jaké přídavné jméno použít u maté?
Už rozumíte proč jsem se bál přirovnání k Horstu Fuchsovi?