Příprava pro všední den aneb i gaučo občas dostane rozum
Představte si tu krásu jak v letním podvečeru sedíte na horské louce, kolem spousta květů všech barev, v dáli krouží kondor, ze své kalabasy popíjíte maté a kocháte se neskutečnou krásou přírody i chutí tohoto skvělého nápoje… a v tom vám zvoní budík. Je tři čtvrtě na pět ráno, venku zima a vlhko jak to na konci února bývá. Ven by psa nevyhnal. Ale vy do té práce prostě musíte. I takový den je vhodný pro maté. Či spíše řečeno, takový den je jak dělaný pro maté.
Potřebujete se rychle probrat k životu a dodat tělu energii. Pokud možno rychle a jednoduše. A takový bude i následující postup. Koukněte na video a pár slov. https://www.youtube.com/watch?v=bFLeSw5Vafo
Vezměte french press. . Nasypte maté. Na videu říká poměr čtyři vrchovaté polévkové lžíce (110g) na 4 hrnky nápoje. Vzal jsem si svůj frech press a zkoušel odhadnout, jakou dávku dávám já. Je to přibližně 1/6 objemu. Zkuste to samé a podle chuti si další várky upravte dle svého.
Znovu zalijte vlažnou vodou maximálně teploty lidského těla. Krouživým pohybem zamíchejte, až se vytvoří řídká kaše. Nechte minutu odpočinout a pak zalijte vodou o teplotě 70 – 80°C. Znovu platí pravidlo o bublinkách jako u tradiční přípravy.
Podle receptu nechte 3-5 minut odstát. Osobně nechávám ještě o něco déle. Ale svou cestu si ochutnáváním každý najde.
Opatrným pohybem, zejména u jemně mletých maté, stlačte sítko french pressu dolů a nápoj slijte. Pokud jste někdy navštívili vřídlo v Karlových Varech, tak přesně víte, jak dopadnete při pokusu o rychlé stlačení.
Osobně naplním necelé dva termohrnky, Vezmu je pod paží, obuji boty, vyběhnu k autu, sednu za volant, nastartuji, vyběhnu od volantu, oškrábu okna od ledu, znovu sednu za volant, rozjedu se, napiji se teplého maté… a vím, že minimálně do oběda bude svět v pořádku
P.S. Můžete si též udělat sáčkované či instantní maté. V tomto případě postupujte dle návodu na obalu.