Příprava maté tradiční

Tradiční příprava nápoje aneb gaučo ve svém živlu

Nástup informačních technologií vyvrátil spoustu mýtů starých dlouhá staletí. A jednou z těchto pověr bylo i tvrzení, že lidé plácají blbosti z neznalosti, z nedostatku informací. V dnešní době není problém pořídit si téměř jakoukoliv informaci. A lidé plácají blbosti stejně. Prostě proto, že chtějí. Takže v tom to asi nebude.
Typickým příkladem takovéhoto „plácání blbostí“ je sdílení odkazů. Můžete tvrdit sebevětší nesmysl. Ale pokud k tomu přiložíte jakýkoliv odkaz, hned jste pánem vesmíru. Protože odkaz je jasným důkazem vaší pravdy. To, že v odkazu je skryt recept na hrachovou kaši už nikoho nezajímá. Prostě proto, že si ten odkaz nikdo neotevře.
Nedávno jedna moooc chytrá paní přesvědčovala své okolí o tom, že ten nešťastný korona virus unikl z americké tajné laboratoře. A potvrdit to měl rozhovor s americkým epidemiologem v The Guardian. Bohužel, v odkazu sice byl článek z tohoto webu. Nicméně bývalý britský PM v něm nabádal svět k užší spolupráci v řešení tohoto problému… A proto sdílení odkazů nemám rád.
V tomto případě udělám ale výjimku. Text v tomto případě nemůže nahradit pohyblivý obrázek. A já podobné video technicky nejsem schopen v dostatečné kvalitě udělat. Vybral jsem následující videa proto, že člověk na nich ví, co dělá, dělá to krátce a „product placement“ je pro naši zemi bezpředmětný.
Nedá se začít jinak než tradiční přípravou, přestože si své první maté zřejmě připravíte jinak. Zde je tedy ono video. https://www.youtube.com/watch?v=f87wvXMa-Rk A řekněme si k němu několik slov:
V kapitole Začátky je zmíněno, proč nejlepší je začít s „con palo“ čili s větývkami. A hrubým případně středně hrubým mletím „suave“, či „elaborada“. Takovéto maté se skládá ze třech podílů. Větviček, listů a prachu. Naplňte tedy kalabasu či jiné matero na přibližně 2/3 jejího objemu. Uzavřete dlaní, otočte dnem vzhůru a chvilku třepejte. Účelem je dostat prachové částečky na povrch tak, aby vám neucpávali bombillu. Při ukončení třepání dbejte nato, aby maté v kalabase nebylo vodorovně, ale pod úhlem přibližně 45°.
Zalijte vlažnou vodou. Přímo říká vodou pokojové teploty. Nestane se nic když bude zlehka teplejší. Řekněme teplota lidského těla je maximum. A jen mezi řečí, ta vychytávka se skleničkou je fakt dobrá. Neznal jsem, ale budu využívat.
Na videu nechává vrchní část suchou. Je to z toho důvodu, aby prostě nevylil vodu i s částí maté na stůl. A ono si maté na vrchu vodu „natáhne“ ze spodní části. Ale nešiďte tuto část přípravy. Toto není starý indiánský rituál, ale nutný krok na cestě k nirváně. Pokud byste nalili přímo horko vodu do suchého maté, zničíte spoustu velmi užitečných látek. A naopak, velmi rychlé uvolníte jiné látky, které zničí chuť výsledného nápoje.
Nechte vlažnou vodu minimálně minutu působit. Následně „zašprajcujte“ bombillu. Slova zde nepomohou, koukněte na video. Jen prosím, NEMÍCHAT! Bombilla není lžička, mícháním ji ucpete. Až jednou přijde váš den, a budete stát u nebeské brány, první otázka Svatého Petra bude „Míchal sis maté bombillou?". Tak abyste se nemuseli trapně vykrucovat...
A potom zalijte vodou teplotě 65-80°C. Tuto lijte do „kapsy“ vzniklé sesypáním obsahu kalabasy k jedné straně. Jednoduchá pomůcka pokud se vám nechce teplotu měřit. Ve chvíli, kdy je dno varné konvice pokryto malinkatými bublinkami a tyto začínají stoupat vzhůru. Dokud se bublinky drží u dna, je voda studená. Při velkých bublinách už je moc teplá.
Indiáni údajně první doušek vyplivovali jako oběť bohům. A nebo, stejně jak učil Prometheus staré řeky, obětovali bohům to, co jim nechutnalo. Asi dělám při přípravě něco špatně, protože i mně chutná první lok nejvíce. Na videu to zdůvodňuje pití prvního doušku i zdravotními důvody. Při prvním zalití se uvolní nejvíce účinných látek.
Z praktického hlediska je lepší ohřát vodu spíše k horní hranici doporučené teploty a nalít do termosky. Protože princip tradiční přípravy spočívá v tom, že si vodu do kalabasy dolíváte a postupně popíjíte.
Pijte tak dlouho, jak vám bude nápoj chutnat. Žádné jiné pravidlo neexistuje.
¡Salud


Webové stránky zdarma